3D printing til nytte og glede!

3dprint_1På tampen av 2016 ble det kjøpt inn en 3D-skriver (Velleman Vertex K8400) til petroleum- og kolloidkjemi-laben i 4. etasje. Skriveren kan gi oss reservedeler til gamle instrumenter hvor deletilgangen er dårlig. Den er også egnet til å lage annet labutstyr tilpasset våre behov. Skriveren er nå montert og noen testutskrifter har blitt kjørt med stor suksess.

Til høyre er et sentrifugehode som påmontert vår Black&Decker-maskin gir en relativ sentrifugalkraft på nesten 50000 (rcf = 49700 × g), adskillig mer enn hva vår benksentrifuge kan klare (~20000 × g).3dprint_2

Om skriveren

Skriveren kan skrive ut gjenstander på ca. 20cm × 20cm × 20cm. Skriveren har ett skrivehode, som legger ut en streng av smeltet polymer, lag på lag, minste lagtykkelse er ca 50µm.

3D-Modeller

For å skrive ut en gjenstand må vi ha en 3d-modell. Denne kan lages selv i programmer som Sketchup og tilsvarende. Det finnes også mange modeller på nettet som man kan hente ned gratis, for eksempel fra Thingiverse. Programmer som fulgte med skriveren gjør modellen om til en skriverkode som skriveren forstår. Koden kan legges inn på et SD-kort, skriveren må ikke være tilkoblet PC for å skrive ut.

Lyst til å prøve?

Ta kontakt med Tore Skodvin!