En helt ny klasse av aktive plantestoffer er oppdaget

I samarbeid med genforskere på New Zealand har Helge Berland, Monika Jordheim og Øyvind M. Andersen på Kjemisk instituttt ved UiB funnet en helt ny klasse av flavonoider. Dette er forbindelser som gir farge til bær og blomster og beskytter planter mot ulike former for stress. Så langt har forskere kartlagt rundt 9000 flavonoider fordelt på ti ulike klasser. Nå ser det ut til at det må føyes til en ellevte: auronidinene. De nye resultatene kan bety at utviklingshistorien for plantenes kjemiske forsvarssystemer må skrives om. Les om dette i populær versjon på uib.no eller i PNAS!

FARGESTOFF: Øyvind M. Andersen (t.v) og Helge Berland foran et tre i kirsebærslekten. Mens det er antocyaner som står bak de røde fargene i de fleste planter, var det trolig auronidiner som hadde denne funksjonen i de første landplantene for 450 millioner år siden. Foto: Jens Helleland Ådnanes, UiB.